NOVETATS GENER 2017

NOVETATS GENER 2017
NOVETATS GENER 2017

jueves, 21 de julio de 2016

Segon acte del IV Cicle de Literatura a la Fresca


El segon acte de Literatura a la fresca d'enguany estava centrat en el TEATRE però sense deixar de banda la importància de la música.

El passat 15 de juliol, gairebé 80 anys del Cop d'Estat del 18 de juliol de 1936 que portà a 40 anys de dictadura franquista ens apropem a la vida de Neus Català.

Escrita i dirigida per: Núria de Calella. Música i acompanyament: Marc Egea

Neus Català va viure un temps a Premià de Dalt. Es va fer càrrec de cent vuitanta dos nens refugiats acollits a Les Acàcies. Va lluitar a favor de la República i en contra del feixisme al nostre país i després a França, com a resistent, fins que la van deportar a un camp de la mort, concretament al camp de dones de Ravensbrück. Va sobreviure i va seguir lluitant contra l’oblit i demanant justícia. El passat sis d’octubre va fer cent anys que va néixer.
Un espectacle de petit format que ens ha fet  reflexionar, sentir i vivenciar el gran coratge, la força vital i moral de la Neus i empatitzar amb el seu esperit de lluita i compromís per fer-nos de mirall d’aquests valors de la humanitat. Un espectacle sobre una dona que ens qüestiona el rol femení establert, revelant-nos la llum, el valor i el poder que tenim dins. Una peça amb grans dosis de contemporaneïtat.
A continuació podeu veure algunes de les fotografies  de "Neus", víctima del feixisme, nazisme, totalitarisme.....Ens queda molta feina encara a les generacions que els seguim per reconèixer i valorar tota la feina que varen fer :moderna, ambiciosa, social, justa, igualitària...durant la república i poder guarir tant d'anys de dolor sepultat, oblidat...ignorat, per alguns, com el cas de la Neus, l'oblit i foscor ha estat doble: com a activista sindicalista durant la república i com a deportada i supervivent del camp nazi de Ravensbrück. En cap cas hi va haver-hi mai cap agraïment per part de cap autoritat política, fins fa ben cop.
Magnífic el treball dels dos intèrprets de l'obra. Si teniu la oportunitat de veure-la en una altra biblioteca o teatre, no us la perdeu, una peça molt emotiva però també exquisida!


La Neus és molta Neus i moltes Neus. Nosaltres també som la Neus. No ho oblidem.Durant tot el mes de juliol comptarem amb l’EXPOSICIÓ: VIATGE A MAUTHAUSEN, MIRADES DE CALIDOSCOPI, realitzada pels alumnes de l’IES Josep Puig i Cadafalch de Mataró. Cedida per Amical Mauthausen.
L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració del nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps.No hay comentarios:

Publicar un comentario