NOVETATS GENER 2017

NOVETATS GENER 2017
NOVETATS GENER 2017

viernes, 14 de noviembre de 2014

CLÀUDIA PUJOL DIRECTORA DE LA REVISTA SÀPIENS

La Història, amb majúscules, ens identifica com a col·lectiu i ens assigna uns trets característics propis de la nostre cultura. 

Però el seu coneixement no sempre està documentat o bé està tractat des de molts punts de vista i a vegades el gran nombre de causes i conseqüències d’un esdeveniment pot resultar feixuc d'explicar i entendre. 

Ahir 13 de novembre vam comptar amb la presència de Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, que ens va mostrar la importància de la divulgació històrica per poder entendre per què hem arribat on som.

Cal tractar la historiografia amb el mateix rigor que ho fan els entesos en la matèria però d’una manera que la societat la pugui entendre.


En l’actualitat hi ha molts exemples que demostren que la Història interessa a la societat en general:
 • Festivals (Tarraco viva)
 • Còmics històrics (Barcelona 1714 d’Oriol García Quera)
 • Programes de ràdio i televisió (cronos, 30 minuts...)
 • Ficció històrica (Ermesenda...)
 • Novel·la històrica (les Veus del Pamano, Alfresch Bosch, Victus...tots tres disponibles a la nostra biblioteca)
 • Projectes d’obertura de nous museus
 • Fires medievals o temàtiques
 • Rutes històriques


Des de la revista Sàpiens pretenen democratitzar el patrimoni, demostrant que la Història no és inamovible si no que es va redescobrint amb noves troballes, anècdotes, personatges..., i volen esdevenir-se una finestra per fomentar la curiositat.


Durant els seus 13 anys de vida la revista ha dedicat algunes de les seves portades a monogràfics com per exemple:
 • Garbo, on van ser els primers en publicar l’expedient desclassificat
 • Ramón de Coloubí, advocat defensor en el cas Companys
 • Els agents nazis a Catalunya
 • Les foses comunes
 • Josep Sunyol, assassinat per les tropes franquistes

Són periodistes que estan pendents de l’actualitat, participen en les activitats de la societat civil i busquen l’enfocament de cada tema perquè a la gent li pugui interessar.A més de tractar els temes com Franquisme, II Guerra Mundial o Guerra Civil, també busquen cobrir buits de temes pocs tractats o coneguts, des de punts de vista diferents, amb nous enfocament i diferents punts de vista.


El procediment d’elaboració d’articles es basa en la tasca periodística, amb la cerca de temes d’interès, amb assessorament històric per evitar dissociacions innecessàries (mitjançant bibliografia, referents destacats, personalitats enteses...). Un cop recopilada tota la documentació és el moment de la maquetació, buscant un disseny atractiu, amb imatges que complementin el text i amb diferents nivells de lectura.


Els seus projectes destacats són la publicació del llibre El món ho ha de saber i l’elaboració del proper títol Història de la Humanitat i la llibertat .


En la seva web http://www.sapiens.cat/ca/revista.php podreu trobar Guies, Club i excursions, Dia Sàpiens i un cercador de temes amb els articles on es tracten, entre altres moltes coses.


La conferència va despertar moltes preguntes, es van establir contactes amb el jovent i fins i tot la proposta de temes per a propers números de revista.
Volem acabar amb una cita de Napoleó: “un cap sense memòria és com una fortalesa sense guarnició” i convidar-vos a venir a conèixer la nostra bibliografia històrica. 
No hay comentarios:

Publicar un comentario